luni, august 20, 2001

Biserica Sfântul Nicolae

După ce am părăsit locuinţa ne-am îndreptat spre Dam şi ne-am amestecat printre populaţia eterogenă din piaţă.

Cu Hotelul Krasnapolsky.

Cu Monumentul Naţional.

Cu un leu de la baza Monumantului.

Cu Palatul Regal.
De la Dam am mers pe jos spre Central Station pe un bulevard foarte larg şi foarte dens populat. Am admirat una din numeroasele parcări de biciclete din jurul gării, unde numeroşi navetişti, care sosesc cu trenul din localităţile lor de domiciliu, îşi iau biciclta din parcare şi se duc cu ea la seviciu în Amsterdam. La terminarea serviciului vin cu bicicleta la gară, o pun în parcare şi pleacă cu trenul acasă. Acolo în parcarea gării îi aşteaptă o altă bicicletă cu care merg acasă, pentru ca a doua zi să vină cu ea din nou la gară şi să plece cu trenul la Amsterdam. Astfel în Olanda numărul bicicletelor este mai mare decât cel al locuitorilor.

O parcare de biciclete.
Central Station este o clădire foarte frumoasă şi simerică care a fost proiectată de arhitectul care a făcut şi Rijks Museum.

Central Station.
Vis a vis de gară se află Biserica Sfântul Nicolae (Sint Nicolaaskerk).

Biserica este cea mai mare biserică catolică din Amsterdam. Ea a fost construită între 1884-1887, după planurile arhitectului Adrianus Bleijs. În ea se reunesc mai multe stiluri arhitectonice, însă predomină neobarocul şi cel neorenascentist. Din cauza preţului mare al terenurilor din oraş faţada bisericii este destul de strâmtă, este lipită de alte clădiri şi nu poate fi vizionată bine decât de mai departe de peste un canal.

Ea este flancată de două turnuri neobaroce. Între ele se găseşte o rozetă unde este un basorelief care-l înfăţişează pe Iisus Hristos şi pe cei Patru Evanghelişti. Deasupra rozetei, între turnuri este plasată statuia Sfântului Nicolae, care este patronul bisericii. Fiind ocrotitorul călătorilor pe apă, el este şi patronul  oraşului Amsterdam, un oraş care a devenit prosper, în mare parte datorită marinarilor săi.

Interiorul bisericii are formă de cruce cu trei nave longitudinale şi una perpendiculară pe ele. La intersecţia lor se află o mare cupolă, cam de înălţimea celor două turnuri.

Biserica Sfântul Nicolae
În biserică, în spatele altarului principal se află pictată Coroana Imperială a lui Maximilian I cea care se află şi pe turnul Bisericii de Vest. Biserica dispune de o foarte valoroasă orgă, din care cauză aici se organizează multe astfel de concerte. În anumite zile ale săptămânii se ţin slujbe în limbile spaniolă şi franceză, pentru rezidenţii acestor naţionalităţi, din capitala Olandei.

Ieşind din biserică am trecut pe lângă debarcaderul de unde pleacă vaporaşele în plimbările pe canale.

Debarcaderul...

De unde...

Pleacă vaporaşele.
Ne-am continuat plimbarea acum în sens invers, spre Dam şi apoi acasă.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu