joi, octombrie 08, 2015

Amsterdam 2023

 Oraș: Amsterdam

Coordonate Geografice: 52g21m3s N   4g53m33s E

Țara: Olanda

Populația: 832699 locuitori

Data Sejur: 28 Februarie - 30 Martie

Locuința: Lutmastraat 13

28 Februarie. Mai repede decât ne așteptam, a apărut Gabi, care ne va duce la Aeroportul din Cluj. Am pus bagajele în mașină, am verificat dacă am lăsat totul cum trebuie, am închis și pe la ora 10 am plecat.

Deși Gabi nu s-a grăbit pe la ora 11 eram în aeroport, cu o oră înainte de a se deschide  checkin-ul.

Am mers la o cafenea și am așteptat acolo în fața a două espresso, unul cu lapte și altul dublu, până a trecut ora.

La checkin, în fața noastră se aflau lotul și angajații echipei de volei Alba Blaj care făceau deplasarea în Polonia cu ocazia unui meci.

După checkin, controlul de securitate și cel de frontieră, am mers la poartă și am așteptat îmbarcarea.

Pe Aeroportul din Cluj

Așteptăm
După îmbarcare am decolat cu o întârziere nesemnificativă de numai cinci minute.

În avionul Cluj-Varșovia

Spre pista de decolare

Tipul avionului M-Bra-R

Avionul e plin (datorită voleibalistelor)

După mai puțin de o oră ne aflam deasupra Varșoviei, după care am aterizat.

Survolăm Varșovia

Am făcut transferul și la un restaurant de lângă poarta de îmbarcare am luat masa de prânz, deși în meniul lor nu se aflau cârnați polonezi cu varză.

Aeroportul Frederic Chaupin Varșovia


Apare Bibi


Relaxată
Aici am așteptat ceva mai mult timp, dar când a început îmbarcarea am fost printre primii care am traversat burduful.

Burduful de acces în avion

Avion brazilian

Avionul nu e plin

Am aterizat la Amsterdam cu vreo 20 de minute mai devreme. Am mers pe jos până la benzile de bagaje, dar aici am așteptat o oră întreagă până le-am recuperat pe ale noastre.
Am urcat la Plecări (cum facem de obicei) unde ne-a așteptat Mihai cu mașina.
Peste o jumătate de oră eram la el în apartament, alături de Mădă, Clara, Adela și bineînțeles Milo.
După o scurtă conversație de rigoare am cinat, la o masă cumpărată chiar azi, o mâncare excelentă din pește (somon norvegian de Atlantic).

Familia...

Pregătește cina

După ce am stat destul de mult la un pahar de vorbă ne-am culcat, suficient de obosiți după călătoria de aproape 2000 de kilometri.

1-3 Martie. Am început să ne plimbăm, întâi prin apropierea casei, apoi traseul din toamnă pe bulevardele Chirchill și Apollo.



Vedere de pe balcon

Pe Kinderbrug (Podul Copiilor)

În spate De Kom-intersecția a 5 canale

Cu statuia din granit...

"Mintea deschisă a oamenilor față de viață"

Pe Kinderbrug (420). În spate De Kom

În față la Apollohal

Un copac înflorit

Aici primăvara vine mai repede ca la noi



Un copac cu flori și un colț senin de cer

Bibi cu Milo

Obosâtu-s Doamne, obosât

Se vopsesc unghii
Pe internet am aflat că echipa de volei Alba Blaj, cu care am călătorit în avionul Cluj-Varșovia a câștigat meciul cu o echipă poloneză din Lodz (3-2) și s-a calificat în Semifinalele Cupei CEV.
4 Martie. De dimineață Bibi s-a apucat să facă haioș. A frământat, apoi a preparat îndelung aluatul franțuzesc, respectând timpii de lipire și apoi de odihnă și spre seară a copt prăjitura în cuptorul încins la 250 gr C.
Când s-au răcit le-a presărat cu pudră de zahăr.

Haioșul proaspăt copt

Cantitatea finală

Pudrat cu zahăr

Bibi cu recolta

5 Martie. Este duminică, așa că fiecare a avut până la amiază câte un program personal.
Pe la ora 13 am ieșit cu toții, inclusiv Milo, la o plimbare. Am mers pe jos pe niște străzi lăturalnice până la Rijksmuseum. În apropiere am luat loc pe terasa cafenelei Cobra, specializată în mic dejun, prânz și gustări, dar bineînțeles că și un bogat sortiment de cafele.

La Cobra



Așteptăm comanda






Încălzitorul atmosferei


6 Martie. Fiind o zi senină am ieșit la plimbare pe Churchill Lan și Apollo Lan, traseul măsurând 4 km (după telefon).

Poză cu efect de culoare

Pe Apollo Lan







Cu brânduși

Pe Mozartkade




7 Martie. Deși plouă destul de bine am ieșit la un magazin situat aproape de piață (Albert Cuyp). De aici am cumpărat un cadou pentru Bibi, căci mâine este Ziua Internațională a Femeii.

8 Martie. I-am dat lui Bibi cadoul: un cuțit de bucătărie fabricat din oțel japonez. Deși are câteva cuțite bune acasă, pe care mă străduiesc să le țin tot timpul ascuțite, nu strică să aibă și un cuțit de marcă.

Cutie

Îl desfacem

Cuțitul în teaca de plastic

Cuțitul propriu-zis

Oțel japonez

Cuțitul la...

Lumina becului

Certificatul de autenticitate


9 Martie. Mihai și Mădălina au plecat pe la prânz în Portugalia, în apropierea orașului Porto, pentru un weekend prelungit, de joi până marți.
Se vor întâlni acolo cu două familii de prieteni și printre altele, vor sărbători aniversarea a 16 ani de la căsătoria lor civilă.
Noi, adică ramura mai în vârstă, fetele și Milo, rămânem acasă, prestând pe rând activitățile specifice. Fetele cu școala, Milo cu plimbările și noi cu coordonarea și organizarea în cele mai bune condiții a tuturor acestor îndeletniciri.

11 Martie. Fiind sâmbătă am ieșit noi cu Milo la plimbare. L-am dus pe traseul nostru, pe cele două bulevarde Churchill și Apollo și am profitat toți trei de vremea caldă și însorită.

Pe Churchill Lan



După-amiază Clara s-a dus la ziua de naștere a Georgiei, o colegă de clasă originară din Australia.

12 Martie. I-am felicitat toți patru pe sărbătoriți și pe Face Time le-am cântat La Mulți Ani!
Pentru cină am comandat două pizza, din cele care le plac fetelor. Comisionarul a sosit spre seară și ne-a adus trei, una bonus din partea casei.

A sosit...

Pizza

Ne străduim





Nu le-am putut mânca pe toate, așa că ce a rămas am pus-o mâncare la școală pentru fete pe luni.

14 Martie. Seara pe la ora 18 a aterizat avionul de Porto și peste o oră copiii erau acasă.  I-am întâmpinat din nou cu un La Mulți Ani și le-am înmânat cadoul din partea noastră, o șampanie Pommery. (În 1991 am vizitat în Reims pivnițele unuia dintre cei mai importanți fabricanți francezi de șampanie: Madame Pommery. Vezi Jurnale de Călătorie 2 Septembrie 1991).

Câte un flut de șampanie...

Pentru toată lumea

A fost

Nu mai este
După masa care a urmat și după ce s-a terminat șampania le-am înmânat cadoul principal.
Într-o zi din săptămâna trecută am mers cu Bibi la magazinul de lângă piață și am cumpărat încă un cuțit de bucătărie fabricat în Japonia. Vânzătorul ne-a întrebat dacă este cadou și la răspunsul nostru afirmativ, ne-a împachetat cutia roșie într-o hârtie albastră pe care a pus-o într-o plasă de pânză cu însemnele magazinului.
Acasă am observat că pe hârtia albastră se afla lipită cu bandă transparentă o monedă de aramă din 1974 de 5 cenți de pe vremea guldenilor. Alături era tipărită o etichetă pe care scria în engleză că obiectele tăioase nu se fac cadou, căci asta ar tăia prietenia. Așa că moneda va fi cadoul și nu instrumentul tăios din cutie. Au obiceiuri frumoase olandezii!

Anexa la cadou

Care este

O monedă



Eu de 8 Martie i-am făcut cadou la Bibi un astfel de cuțit. La poporul nostru nu există superstiția că un element tăios pe post de cadou ar tăia prietenia. În mod sigur eu și Bibi vom păstra întreagă prietenia noastră, care deja este mai mult decât semi-centenară.

17 Martie. A fost o zi frumoasă și în plimbarea noastră pe cele două bulevarde am luat loc pe o bancă și am stat la soare.

Selfie










Colage

Bubu pe bancă

Distins și sobru




Bibi interesantă și inteligentă




Colage

18 Martie. După-amiază poștașul a adus un colet cu mai mulți pantaloni pentru Adela. Ea și-a ales numai o pereche, restul nefiindu-i pe plac. Sunt pantaloni de tip cargo (mai largi și se folosesc în toate zilele care nu sunt de sărbătoare).

Adela...

Cu noii pantaloni


Colage. 10 ani diferență

Pentru cină Bibi a făcut 21 de șnițele și cartofi pai din opt tuberculi destul de mari.


Deși eu am fost cel mai slab mâncător, populația a reușit să epuizeze întreaga mâncare la o singură cină. Face Bibi niște șnițele bestiale! (Un citat puțin prelucrat după Mihai Mudure).

19 Martie. În acest weeckend Mădă a fost în vizită la Paris. Noi o vom aștepta în Gara Centrală în jurul orei 18. Pentru aceasta ne-am dus toți cinci la metrou, l-am luat și am coborât la stația Central Station. Ne-am dat un punct de întâlnire, după care toți ne-am dus pe jos la restaurantul chinezesc New King. Am luat loc la masă și am așteptat chelnerița să facem comanda, apoi să ne-o aducă.

Mădă cu fetele

Noi și mâna Adelei




Victorie


Mihai (Detaliu)



Am comandat un fel de supă cu găluște, pulpă de porc crocantă, carne de vită în sos hoi-sin, creveți în sos dulce-acrișor și vinete umplute cu pește. La toate garnitura a fost orez fiert, sărat cu soia-sos și iuțit cu sos sambal. De astă dată au comandat numărul optim de porții, care ne-au săturat, fără însă să mai rămână nimic.
Am plecat de la local pe jos spre stația de metrou Rokin, trecând prin Cartierul Roșu, unde în numeroase  vitrine se aflau domnișoare, ceva mai sumar îmbrăcate, menite să atragă clienți în stabiliment.
Ajunși în Dam (unde există vizitatori la orice oră din zi sau noapte) am constatat că Monumentul Național, care se restaura în toamnă era acum gata. Am făcut câteva poze cu el în noapte.

În Dam

La baza Monumentului Național

În fundal Palatul Regal

Am luat apoi metroul și ne-am întors acasă. Cât timp am lipsit Milo a fost cuminte și drept recompensă Mihai și Mădă l-au scos la o plimbare nocturnă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu