vineri, februarie 03, 2012

Dej-Mosonmagyarovar




Am plecat din Dej pe o temperatură de un minim record pentru această iarnă şi anume de -19 grade C.
Temperatura de la plecare.

În timp ce am scos maşina din garaj afară în stradă, a început şi să ningă.

Drumul până la Cluj l-am parcurs destul de bine, ştergătoarele de parbriz îndepărtau zăpada, dar am observat că lichidul de spălare al parbrizului era îngheţat şi în caz că acesta s-ar fi murdărit, trebuia să cobor şi să-l şterg cu o cârpă.

După ce am trecut de Cluj zăpada s-a depus într-un strat subţire de vreo 2 cm, în timp ce noi circulam în coloană şi foarte rar puteam depăşi.

Numai după ce am trecut bine de Huedin, lichidul s-a dezgheţat şi am putut spăla parbrizul pe care deseori cel din faţă îl mai stropea.

Pe la amiază am oprit dincolo de Borş, dar înainte de graniţă, la o benzinărie MOL unde am făcut plinul şi am băut câte o cafea. Aici nu mai ningea, dar bătea un vânt foarte rece dinspre pustă.

Am trecut în Ungaria unde şoseaua era curată şi ne-am dus pe drumul nostru obişnuit spre Budapesta. Am luat-o spre Puspokladany, apoi pe N4, unde am cumpărat de la o benzinărie MOL matrica. Am cumpărat de aici şi o şampanie BB şi am continuat apoi drumul spre Albertirsa, care duce la autostrada M5.

Pe autostradă am oprit la Pensiunea Venus să mâncăm. Am mai mâncat la pensiunea cu acest nume, dar nu la aceasta ci la cea de vis-a-vis, cea de la Budapesta spre România. Gulyas-ul de aici nu a fost nici pe departe la fel de mult şi de bun ca pe sensul opus al autostrăzii.

Am continuat drumul pe M5, am trecut apoi pe centura M0 a Budapestei, de unde am ajuns pe autostrada M1 care duce la Viena (Becs în ungureşte).

La capătul ei, aproape de graniţa austriacă şi slovacă, se află oraşul Mosonmagyarovar unde prin internet ne-am rezervat o cameră pentru cazare.
Oraşul actual are aproximativ 30000 de locuitori şi s-a format în 1939 prin unirea oraşelor Moson şi Magyarovar.

Cum o bună parte din Ungaria se află situată pe o pânză de apă freatică fierbinte, nici acesta nu face excepţie. Atât în oraş, cât şi în împrejurimi se află multe piscine cu respectiva apă folosită pentru băi de plăcere, dar şi de tratament. Profitând de această situaţie în oraş s-a dezvoltat un puternic turism dentar. Mai mulţi medici stomatologi s-au asociat şi şi-au construit alături de cabinetele lor hoteluri, mai mici sau mai mari, pentru pacienţi care vin să-şi trateze dinţii şi în timpul rămas să facă şi băi. Majoritatea pacienţilor sunt din Austria şi Germania, dar vin şi din alte ţări occidentale, unde tratamentele dentare sunt mult mai scumpe decât în Ungaria. Se îmbină astfel utilul cu plăcutul.

Iarna, sau în sezoanele în care sunt mai puţini pacienţi, aceste hoteluri sunt închiriate şi altor turişti, majoritatea în trecere prin oraş. La un astfel de hotel ne-am rezervat şi noi o cameră peste noapte. 

GPS-ul ne-a adus la adresa respectivă, încă pe ziuă, ne-am cazat şi am parcat maşina în curte.

Camera a fost foarte confortabilă, caldă, cu mobilier nou şi baia cu ustensilele ei deasemenea noi şi în perfectă stare de funcţionare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu