marți, noiembrie 03, 2015

Rennes 2004

Oraş: Rennes
Coordonate Geografice: 48g06m43s N  01g40m27s E
Ţara: Franţa
Populaţie: 200000 locuitori
Data Sejur: 13-16 August 2004
Locuinţă: Hotel Formula 1

13 August. Am plecat de la  Hotelul din Fecamp  într-o dimineaţă noroasă şi ne-am oprit la  Etretat.

Este o mică comună normandă cu 1500 de locuitori, care a devenit celebră prin picturile lui  Gustave Courbet,  conducător al realiştilor (şi comunard în 1871) şi a părintelui impresionismului  Claude Monet,  artişti care au apreciat peisajul acestui loc de pe litoralul  Canalului Mânecii.  Aici se află faimoasele faleze albe din calcar în contrast cu plajele, acoperite de un nisip aproape negru. Despre Etretat  au scris şi  Gustave Flobert  şi  Guy de Maupassant,  care au contribuit din plin ca acest sat să devină o cunoscută staţiune balneară.

Faleze...

În Etretat.

















Am urmat drumul de coastă şi după vreo 25 de km am ajuns în  Le Havre,  al doilea port al  Franţei care este situat în estuarul Senei.

Am trversat oraşul şi am oprit la  Podul Normandia  care se află suspendat pe cabluri deasupra mai sus amintitului estuar. Are o lungime de peste 2 km şi înălţimea la mijlocul său, de peste 200 m, permite oricărei nave care navighează pe fluviu să trecă pe sub el. La darea în folosinţă, în 1995 deţinea recordul de a fi cel mai lung pod suspendat pe cabluri din lume, record pe care l-a păstrat timp de trei ani.

În Le Havre.

La înălţime...

În Muzeul construcţiei podului.





Traversăm podul; două benzi pe sensul de mers.
La celălalt capăt al podului eram în Normandia. Am continuat drumul şi am oprit la Bayeux. Ne-a plăcut foarte mult orăşelul care are cu ceva peste 13000 de locuitori. Soarele tocmai ieşise dintre nori şi emana o lumină extraordinară care-ţi transmitea confort şi siguranţă.

Am vizitat  Catedrala Notre Dame,  unde se păstrează copia unui document care spune că  în 1077, în prezenţa Arhiepiscopului de Normandia şi a Arhiepiscopului de Reims, Ducele de Normandia  şi în acelaşi timp rege al Angliei, Wilhelm Cuceritorul pune piatra de temelie a Catedralei.  Se întâmpla la 11 ani după bătălia de la  Hastings.


Catedrala Notre Dane...

Din Bayeux


În catedrală.
Din Bayeux  am mers pe  Plaja Omaha,  una dintre acelea unde cu 60 de ani în urmă a avut loc Debarcarea din Normandia.  Cu ceva mai mult de două luni s-au întâlnit acolo actualii şefi ai statelor aliate în războiul al doilea mondial împotriva  Germaniei.


Pe Omaha Beach.








De pe coasta normandă am plecat spre Bretania.

Am ajuns la Rennes şi am reuşit să găsim repede hotelul. După ce ne-am instalat am ieşit în cel mai mare oraş al  Bretaniei.  El are o populaţie de vreo 200000 de locuitori, dar aglomeraţia urbană are dublu.

Primăria...

Din Rennes.

La o bere.
14 August. Am mers din nou în  Normandia,  în primul rând să vizităm  Muntele Saint-Michel. Ajunşi acolo am parcat maşina la locul indicat, unde nu era pericol de a fi inundată în timpul fluxului.

Muntele Saint Michel  este o abaţie ridicată pe o stâncă de vreo 8o m înălţime, aflată pe ţărmul Mării Mânecii,  care în timpul fluxului devenea insulă şi în timpul refluxului peninsulă,

În urma construcţiei unui dig prin 1874, au început să se facă acumulări de nisip, care cu timpul au dus ca ridicătura să fie insulă din ce în ce mai puţine zile pe an. Pentru a se remedia situaţia pe vremea preşedintelui  Francois Mitterrand  s-a hotărât să se distrugă digul, preşedintele fiind acela care, în mod simbolic, a scos prima piatră din el. Din punct de vedere ecologic situaţia s-a ameliorat, dar nu la nivelul aşteptărilor.

Muntele Saint Michel din parcare.

























De la  Muntele Saint Michel  am mers la  Saint Brieuc,  un oraş breton cu  40000 de locuitori, situat pe malul golfului cu acelaşi nume. Am vizitat  Catedrala Saint Etienne, unde o tinerică cânta foarte frumos la orgă în prezenţa aparţinătorilor, care după fiecare melodie o aplaudau. Probabil repeta pentru nunta care urma să se oficieze, nuntaşii fiind afară în aşteptarea evenimentului.

Am ieşit din oraş şi am ajuns într-un parc  Pointe du Roselier  situat pe malul  Mării Mânecii  la o înălţime de aproximativ 70 m, care era loc de plimbare şi de unde se putea admira priveliştea care se desfăşura jos la nivelul mării. Am vrut să mâncăm aici şi am aşternut pe iarbă o faţă albă de masă. Într-un minut, timp în care nici nu am reuşit să scoatem mâncarea, toată faţa de masă s-a făcut neagră. A fost acoperită de o mulţime de gâze, lucru care ne-a făcut să renunţăm, aici, la prânzul nostru. Am coborât pe Plaja Martin  din localitatea  Plerin,  unde la o masă am mâncat, înainte de a face baie în Marea Mânecii.  Apa a fost caldă, am putut înota mult şi aici am văzut pentru prima dată cum fluxul făcea ca plaja să se îngusteze în mod rapid.

Pointe du Roselier.



Masa de prânz.

Martin Plage.

Din Plerin.


Fluxul micşorează plaja.
După baie am mers la Langueux,  într-un alt loc de plimbare.

La Langueux.

Ne... 

Plimbăm.
Am revenit la  Saint Brieuc  de unde pe un drum expres am mers spre  Rennes.  În Bretania nu sunt încă autostrăzi, dar drumurile expres rezolvă în întregime problemele de circulaţie.

Am ajuns la hotel şi în curtea sa, într-un loc amenajat am luat masa de seară. Alături de noi se afla un grup zgomotos de tineri slovaci.

La Rennes...

Masa de seară.
15 August. Am mers în sudul  Bretaniei  la  Vannes,  un oraş cu o populaţie de 55000 de locuitori. Am asistat la sfârşitul slujbei de  Sfânta Maria  în biserica  Notre Dame  şi am văzut pregătirile procesiunii închinate Fecioarei.  Cu statuia scoasă din biserică, sub conducerea preoţilor şi în prezenţa primarului,  populaţia se încolonează şi porneşte, în sunet de fanfară, la o defilare pe un traseu din oraş. În continuare are loc o serbare în aer liber, unde printre altele va fi aleasă  Mis Bretania  pentru o perioadă de un an.

La Vannes.

Cu Biserica...

Notre Dame.

Case bretone...

Medievale.



Se pregăteşte...

Procesiunea...

De Sfânta Maria.



 În continuare ne-am plimbat prin oraş.

Scrie ilustrate.

Portul de agrement.


Un cartier vechi.

Cu Mis Bretania.


Din Vannes  ne-am dus la  Carnac,  o mică staţiune balneară bretonă cu 4000 de locuitori.

Celebra clătită de Carnac.

Pe ţărmul... 

Atlanticului.

Plaja.

În...

Peninsula...

Quiberon.


Spre seară ne-am întors la hotel şi ne-am petrecut ultima noapte din această excursie în Franţa.

16 August. Dimineaţa am plecat din Rennes şi am trecut prin împrejurimile oraşelor   Amiens,   Arras  din  Franţa,  Anvers  din  Belgia  şi  Breda,  Utrecht  din  Olanda,  ajungând seara la  Amsterdam.  Am parcurs aproape 900 km.

Undeva...

În Picardia.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu