Coordonate Geografice: 51g08m00s N 01g19m00s
Ţara: Franţa
Populaţia: 75000 de locuitori
Data Sejur 4,5 August 2001:
Locuinţă: Hotel Formula 1
4 August. După ce ne-am despărţit de Gilbert în centrul comercial din Fayet am intrat pe autostrda spre Calais.
Până la Calais sunt aproape 180 de kilometri şi i-am parcurs în mai puţin de două ore. În apropierea Calais-ului am văzut un indicator rutier care zicea că urmează ieşirea spre Coquelles.
Coquelles este un mic sat, lipit de Calais, unde se afla hotelul nostru, rezervat şi achitat prin internet.
Am ieşit de pe autostradă şi repede am găsit hotelul. Poarta însă era încuiată şi am reuşit să intrăm în el numai când a ieşit un locatar. Cum nu am găsit pe nimeni la recepţie, am presupus că este ora de curăţenie şi am hotărât să mergem la Calais şi să revenim după masă, când vor fi şi recepţionerii de faţă.
Calais este un oraş cu 75.000 de locuitori, iar împreună cu împrejurimile are peste o sută de mii. Este cel mai mare port francez de pasageri şi este un important centru al industriilor textile, mecanice şi chimice. Are două muzee celebre, cel de arte frumoase şi cel de dantele. Este şi a fost un important port militar, fortificaţiile sale datând din secolul al XIII-lea. Între 1347 şi 1558 a fost stăpânit de englezi. Aici se află Pasul de Calais, o porţiune de mare cu lăţimea minimă de 31 de km şi lungă de 185 de km care desparte Franţa de Anglia şi uneşte Marea-Mânecii cu Marea-Nordului. Pe sub canal s-a dat în folosinţă un tunel, unde trenuri electrice unesc cele două ţărmuri. Intrarea din Franţa a tunelului este undeva în apropierea Coquelles-ului.
Centrul oraşului este la câţiva kilometri de Coquelles şi repede am ajuns într-o parcare la marginea căreia era o statuie a lui Joseph Marie Jacquard (1752- 1834), inventatorul unui război de ţesut automat, care execută modelul prin programare cu ajutorul cartelelor perforate şi care este folosit încă în industria dantelelor.
Era un reper cât se poate de bun pentru a regăsi parcarea într-un oraş necunoscut.
Cum era ora 11 şi 45 am luat un bilet de parcare de o oră contra a 3 franci, care era valabil până la ora 14 şi 45 (între 12 şi 14 parcarea e gratuită în Franţa). Am lăsat biletul pe bord şi când am deschis uşa să plecăm, acesta a dispărut, luat probabil de vânturile care bântuie prin Pasul de Calais. Aşa că am mai cumpărat unul pe care l-am aşezat cu atenţie sub o foarfecă chinezească de unghii.
Monumentul lui Jaquard. |
Ne-am plimbat pe bulevardele centrale până am ajuns la primărie.
Primăria din Calais este o clădire construită în stil Tudor, care se termină printr-un turn înalt din cărămidă roşie. Este o clădire foarte frumoasă şi extrem de bine proporţionată. În zilele senine ceasul din turn poate fi văzut de pe ţărmul englez. În faţa primăriei, în centrul unei mari pieţe se află capodopera lui Rodin, statuia Burghezilor din Calais, executată în bronz între 1884-1886.
Îi reprezintă pe cei şase cetăţeni de vază ai oraşului, care în urma cuceririi Calais-ului de către englezi, în 1347, după un lung asediu, se prezintă îmbrăcaţi umil, în haine din pânză de sac şi cu funia la gât în semn de auto-condamnare, să predea cheile oraşului regelui Eduard al III-lea şi să implore milă pentru locuitorii care au luptat şi nu s-au predat englezilor. Regele hotărăşte să-i cruţe pe locuitori, dar să-i omoare pe cei şase.
În urma rugăminţii reginei Phillipa, care a fost impresionată de înfăţişarea lor, regele îi iartă şi pe ei.
Primăria din Calais |
Cu Burghezii din Calais. |
Am mers mai departe spre vest şi am ajuns într-un port de vase de agrement şi alături se vedea portul de feriboturi spre Anglia.
Portul... |
De pasageri. |
Uşile erau tot încuiate şi sub o fereastră era un aparat de jocuri mecanice unde doi indivizi " butonau" de zor pe tastatura aparatului. La un moment dat se opresc, merg spre uşă, formează un cod si uşa se deschide. Sărim la ei şi îi întrebăm cum se procedează. Ne explică că deoarece hotelul este plin şi camerele sunt achitate anticipat prin internet, trebuie să scrii pe acel "aparat de jocuri mecanice", care de fapt este un calculator, numărul comenzii tale, numele şi prenumele şi seria cărţii de credit cu care ai achitat camera. Îţi apare numărul camerei repartizate şi codul din patru cifre cu care deschizi atât poarta clădirii cât şi uşa camerei tale. Apare de asemenea şi o chitanţă pe care sunt scrise cele de mai sus.
Am procedat şi eu după cum mi-au spus cei doi, mi-a apărut numărul camerei şi codul, dar nu mi-a apărut chitanţa. Evident că nu am memorat codul. Am mai repetat încă o dată toate operaţiunile şi am scris codul pe o hârtie. Nici acum nu a apărut chitanţa, dar având codul am intrat în hotel şi apoi în cameră.
Camera era foarte asemănătoare cu cea de la Luxemburg, două paturi, dulap, chiuvetă etc., dar duşul şi WC-ul erau pe coridor. Nu era nici o problemă că acestea erau foarte multe, deci nu se putea crea aglomeraţie.
Hotelul avea o curte mare, mai multe corpuri de clădire lipite între ele câte două, sub diverse unghiuri şi între clădiri spaţii de parcare. Am depistat cu greu fereastra camerei noastre, pentru că toate erau la fel şi am adus maşina într-un loc vizibil din cameră.
Ne-am instalat, "am servit" masa de prânz în cameră, am băut cafeaua rece şi ne- am pregătit din nou să mergem în Calais.
La plecare, deja recepţionera era la recepţie şi ne-am plâns că aparatul nu ne-a dat chitanţa. A făcut ea ceva şi a apărut şi chitanţa noastră.
Am plecat la Calais pe acelaşi drum şi am parcat tot în centru, dar puţin mai spre nord decât la amiază.
Am mers pe jos şi am intrat în parcul care poartă numele cardinalului de Richelieu şi ne-am plimbat printr-o parte a parcului, care mi s-a părut a fi destul de mare. Erau aici nişte arbori gigantici, multe flori, multe spaţii verzi şi multe terenuri de sport. Am stat pe o bancă şi am mers apoi să vizităm biserica Notre-Dame unde în 1926 căpitanul Charles de Gaulle s-a căsătorit cu o caleziană.
Am găsit biserica care este destul de mare, dar se afla într-o stare avansată de paragină, necesitând nişte reparaţii serioase. Nu era deschisă publicului pentru vizitare şi se oficiau foarte puţine slujbe, cam patru pe an. Am făcut un ocol al bisericii şi am mers spre port.
Când am ajuns la portul pentru vase de agrement, acesta avea mult mai puţină apă decât cu cinci ore înainte şi vasele aproape că stăteau pe fundul apei.
Aceasta era o consecinţă a refluxului care atunci era la punctul maxim.
Ne-am plimbat în continuare pe digul portului de feriboturi care legau Franţa de Anglia. Acestea erau mult mai mari decât cel cu care am traversat Marea-Nordului de la Vlissingen la Breskens. Prin Calais trec canalul în fiecare an mai mult de două milioane de pasageri cu vapoarele.
Ne-am continuat plimbarea până pe plajă. La 30 km în faţa noastră era Anglia, dar coastele sale nu se vedeau pentru că se însera şi erau nori la orizont.
Am plecat spre maşină, care era cam la doi kilometri de noi şi s-a pornit un vânt care ne-a făcut să regretăm că nu am venit cu maşina până la plajă. Cu cât am înaintat spre centru, vântul s-a mai domolit şi ne-am plimbat prin oraşul foarte iluminat cu tot felul de jocuri de lumini mişcătoare şi colorate.
Am revenit noaptea la Coquelles, am parcat la locul nostru, am mâncat şi apoi ne-am culcat.
5 August. Dimineaţa ne-am trezit, ne-am făcut toaleta şi am mers să luăm micul dejun în sala de mese a hotelului. Evident că era numai micul dejun dulce (franţuzesc): o felie de pâine, unt, dulceaţă şi o ceaşcă de ceai sau cafea. Unde sunt "mic- dejunurile" de la Viena, Bruges sau chiar de la Luxemburg?
Aşa se păstrează silueta clientului şi se fac economii de către proprietarii de hoteluri.
Am predat camera şi am plecat din nou la Calais pentru că soţia mea voia să vadă dacă s-a ridicat nivelul apei după reflux în portul de agrement. Oare ce ne-am fi făcut dacă acesta nu s-a ridicat? Am ajuns în port, nivelul apei era ridicat şi ne-am îndreptat, liniștiți, din nou spre Coquelles.
Fiind duminică municipalitatea a organizat nu ştiu ce sărbătoare folclorică prevăzută cu defilare, care după o lege a lui Murphy se desfăşura tocmai pe drumul pe care trebuia să mergem noi. Ne-am trezit cu strada închisă şi fără nici un indicator care să arate pe unde să ocolim. Cu toate că străzile sunt drepte, paralele sau perpendiculare între ele, nu am reuşit să ajungem în centru decât după ce ne-am învârtit câţiva kilometri.
Am revenit în Coquelles şi am luat-o pe drumul de coastă. În dreapta noastră era marea şi ne-am oprit mai întâi la Cap Blanc Nez (Nasul Alb). Este punctul din care distanţa dintre Franţa şi Anglia este cea mai mică. Undeva departe se vedea coasta albă a Angliei.
La Capul... |
Blanc Nez. |
Din parcare până la mare este o porţiune de teren plină de buruieni. Undeva jos pe plajă se văd rămăşiţele unor cazemate din beton construite de nemţi în timpul războiului. Fiind senin şi de aici se vedea în depărtare coasta engleză.
Capul Gris Nez. |
Am venit la Boulogne-sur-Mer să ne îndeplinim două obiective: o baie în Pasul de Calais şi vizitarea acvariului Nausicaa. Primul obiectiv a căzut foarte repede din cauza vântului rece care astăzi, deşi senin, a făcut ca plaja să fie goală.
Ne-am învârtit prin toate parcările din jurul acvariului, dar nu am găsit absolut nici un loc liber. Am coborât atunci pe parcarea imensă de pe faleză, prevăzută din loc în loc cu aparate automate de taxat şi cu multe locuri libere. Am introdus 10 FF, am scos tichetul şi când mă uit pe el, era valabil până la ora 10 şi 50. Cum era trecut de ora 11, am crezut că aparatul m-a jefuit, dar uitându-mă mai atent am văzut că parcarea era valabilă până luni la ora indicată. Fiind duminică şi aici parcarea era gratuită. Japonezii au pierdut un război din cauza lipsei de informaţie; eu numai 10 franci.
Acvariul Nausicaa este situat la marginea plajei, la intrarea în port şi este unul din cele mai mari şi bine dotate acvarii din Europa.
Biletul de intrare la Acvariu. |
La Acvariul Nausicaa. |
După o scurtă plimbare în port, pe la ora trei, am luat maşina din parcarea plătită pentru a doua zi şi am plecat pe un drum naţional spre Abbeville şi Amiens.
Şoseaua a fost foarte liberă, ne-am întâlnit doar cu câteva maşini pe întregul parcurs. În centrul fiecărui sat se afla celebrul semafor de la unica trecere de pietoni şi deşi străzile erau aproape pustii, opream şi aşteptam să se facă verde. După ce am parcurs 136 km am ajuns în Amiens.
Amiens capitala Picardiei este un oraş cu o populaţie de aproximativ 140.000 de locuitori. Este centru administrativ şi comercial, este reşedinţă episcopală, are academie, universitate şi curte de apel. Celebritatea însă, şi-o datorează impunătoarei sale catedrale, una din cele mai remarcabile capodopere care reprezintă apogeul artei gotice din secolul al XIII-lea. Este una dintre cele patru mai mari catedrale din nordul Franţei: Laon, Reims, Beauvais şi Amiens.
În 1206, comunitatea cetăţenilor din Amiens, şi-a procurat de la Constantinopol o bucată din capul Sfântului Ioan-Botezătorul. Ca lăcaş de păstrare a relicvei, cei din Amiens au hotărât să construiască cea mai mare biserică din Franţa.
Construcţia a durat, în prima fază, între 1220 şi 1288.
Între 1366-1402 s-au ridicat turnurile, între 1508-1519 s-au făcut stranele, sculptate în lemn şi unice în lume, iar între 1529-1533 s-a construit fleşa impresionantă prin înălţimea sa.
Celebrul arhitect al lui Napoleon al III-lea, Viollet le Duc (1814-1879), restauratorul celor mai importante vechi monumente franceze, a dirijat lucrările de restaurare ale catedralei între 1849-1874. În 1981 UNESCO a clasat catedrala printre capodoperele patrimoniului mondial.
Am văzut mai înainte Catedralele din Laon şi din Reims şi deşi dimensiunile lor sunt apropiate de ale Catedralei din Amiens, acesta pare mai mare datorită înălţimii sale. Are lungimea de 145 m, lăţimea în dreptul transeptului de 70 m, înălţimea bolţii navei de 43 m, înălţimea turnurilor de 66 respectiv 65 m şi înălţimea fleşei de 113 m.
Catedrala din Amiens. |
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu