luni, septembrie 14, 2015

Amsterdam 2002

Oraş: Amsterdam
Coordonate Geografice: 52g22m26s N  04g53m22s E
Ţara: Olanda
Populaţia: 750000 locuitori
Data Sejur: 25 Aprilie-6Mai 2002
Locuinţă: Speenkruid 1

25 Aprilie. Am plecat din Cluj spre Budapesta cu un microbus şi ceva mai târziu, decât prevedea programul, am ajuns la Aeroportul Ferihegyi. Ne-am imbarcat şi la ora programată am decolat spre Amsterdam.

În avion.


Pe Aeroportul Schipol ne-a aşteptat Mihai şi am mers împreună la noua lui locuinţă.

26 Aprilie. Am ieşit la o plimbare prin cartier şi seara când a venit Mihai am mers prin oraş, deşi a fost mai frig decât ar fi, în mod normal.

Podul Diemen.

Frig în Dam pe terasă.

Funcţionează radiatorul de sus.
28 Aprilie. Fiind duminică am ieşit la cumpăriături într-un magazin din cartier.

Cumpărături în Diemen.
 După ce am depozitat cumpărăturile am mers în zona lui Vondelpark.

Jucătorii de şah.

Cazinoul...

Din Amsterdam.
29 Aprilie. Am mers cu trenul la Haga, care deşi nu este capitala regatului, adăposteşte Sediul Guvernului, Parlamentul Olandei, un  Birou al Reginei,  Sediile Ambasadelor Străine, ale   Curţii Supreme  şi al  Consiliului de Stat.

 Primul obiectiv vizitat aici a fost  Parcul Madurodam. Este un loc unde se întâlnesc cele mai importante construcţii ale Olandei,  miniaturizate la o anumită scară. Se află aici clădiri, monumente, căi ferate cu trenurile circulând pe ele, autostrăzi cu maşini deasemenea circulând, porturi, diguri etc. Copacii din faţa clădirilor sunt bonsai care şi ei respectă forma şi locul de plasare a celor din realitate.

În Madurodam.
















Din parcul de miniaturi am mers şi am vizitat Parlamentul Olandei.

Parlamentul...

Olandei.

În curtea Parlamentului.

Străzile din jur erau decorate pentru că mâine va fi  Ziua Naţională a Olandei. 30 Mai a fost ziua de naştere a fostei Regine Iuliana. Fiica ei Beartix, când a juns la cârma ţării, a păstrat-o tot pe aceasta zi naţională, din mai multe considerente, unul din ele fiind că la sfârşitul lui aprilie vremea este, de obicei, mai frumoasă decât în septembrie când ea era născută.

Străzi împodobite.

Vata...

De zahăr.
Am mers apoi pe Plaja Scheveningen, acolo undeva aflându-se şi Tribunalul de la Haga. Am urcat pe un promontoriu pe care contra unui euro puteai să te plimbi câteva sute de metri deasupra Mării Nordului.

Am luat masa de prânz într-un restaurant de pe plajă. Cu toate că afară bătea un vânt demn de Marea Nordului,  în restaurant era cald şi prin peretele de sticlă puteam admira valurile care veneau spre noi.

Plaja Scheveningen

Promontoriul.


În restaurant.

Valuri.

Cu Promontoriul.

Sus pe asfalt.

Restitui nisipul.

Casino-ul...

Kurhaus, hotel de lux de 5 stele. .
Înspre seară am revenit în Amsterdam,  tot cu trenul. Şi la dus şi la întors se vedeau din tren câmpurile multicolore de lalele.

30 Aprilie. Ziua Naţională este sărbătorită de aproape toată populaţia Amsterdamului care iese pe străzi, în restaurante, sau cu vaporaşele pe canale. Peste tot sunt steaguri tricolore şi anumite articole de vestimentaţie ale populaţiei sun portocalii, culoarea Casei de Orania. Municipalitatea a organizat zeci de concerte pe stradă, la unul la care am fost şi noi prezenţi, un timp, cânta tocmai formaţia Queen, adică ce mai rămăsese din ea, la mai mult de un deceniu de la moartea lui  Freddie Mercury. Am petrecut şi noi şi ne-am simţit foarte bine, în ciuda frigului care nu prea era compatibil cu sfârşitul de aprilie.

La o bere.


Petrecăreţii...

Pe canale.



Spre seară am mers acasă pe jos, pentru că tramvaiele nu circulau. Probabil ca să nu încurce populaţia care petrcea peste tot!

1 Mai.  Încă din ţară ştiam că între 9 februarie şi 2 iunie la  Muzeul Van Gogh  de aici va fi o expoziţie Van Gogh-Gauguin  numită de presa de specialitate  Duel Între Genii. Evident că fiind în  Amsterdam nu puteam rata evenimentul. Mihai a cumpărat bilete, el fiind client al băncii ING (unul dintre sponsorii principali ai expoziţiei) le-a obţinut cu o oarecare reducere.

Ne-am dus în Piaţa Muzeelor şi având deja biletele am intrat direct, fără să stăm la coadă. Politica muzeului nu s-a schimbat din vara trecută, în sensul că nu puteai intra în muzeu cu aparate de fotografiat. Le-am lăsat la garderobă împreună cu umbrelele şi cu hainele de ploaie.

În 1888 Van Gogh  l-a invitat pe Gauguin să vină la el la  Arles  să picteze împreună. În aşteptarea sa Vincent a decorat  Casa Galbenă  cu tablouri pictate de el, printre care şi cele trei, pe care le-a executat în 12 ore, reprezentând aceiaşi vază cu floarea soarelui. După sosirea lui Gauguin în luna octombrie, cei doi au pictat împreună. Majoritatea acelor pânze sunt expuse acum la muzeu. Ele au fost date pentru expoziţie de mari muzee din întreaga lume, dar şi de colecţionari particulari.

Am avut privilegiul de a vedea cele trei tablouri cu floarea soarelui, care s-au întâlnit după mai bine de o sută de ani. Unul se află la  Amsterdam  la muzeul cu numele pictorului. Al doilea la  Galeria Naţională  din Londra şi al treilea la un muzeu din  Tokio. Pe primele două le-am mai revăzut după aceia la ele acasă chiar de mai multe ori. Nu ştiu dacă voi ajunge vreodată la Tokio  să văd acolo cea de-a treia floare de soare a pictorului meu favorit. La ieşire, din magazinul muzeului am cumpărat o reproducere a Florii Soarelui de la Amsterdam,  pe care o voi înrăma acasă.

La ieşirea din Muzeu. 
De la muzeu am mers cu tramvaiul în  Central Station  şi de acolo am făcut o plimbare cu vaporaşul pe canale. A fost acelaşi traseu ca şi vara trecută.

La debarcader.

Pe...

Vaporaş.



Locuinţă pe apă.
2 Mai. Am hotărât să montăm un hamac şi să aranjăm grădina.

Sufrageria.

Bucătăria.


Perete...

Cam fragil.

Tundem planta agăţătoare.

Grădina.

La...

Compuwere.


Hamacul...

Montat.



3 Mai. În  Olanda  se organizează din 10 în 10 ani câte o expoziţie internaţională de hoticultură numită Floriade. Prima a avut loc la  Rotterdam  în 1960, următoarea la  Amsterdam  în 1972 şi apoi în alte oraşe olandeze, din 10 în 10 ani. Anul acesta Floriade s-a organizat în împrejurimile Haarlem-ului. Fiind deschisă încă am mers să o vizităm. Aranjamentele florale au fost splendide şi am fost foarte încântaţi de modul în care a fost organizată.

Floriade 2002.

Aranjamente florale.






Pe bază de mov.


Pompa pe baza Turbinei lui Arhimede.
Pompele erau acţionate de mori de vânt şi ridicau apa în rezervoare. Când momentul era favorabil, rezervoarele erau golite în canale.



Aranjamente..

Florale...

Exterioare.


joc de copii.

In fundal Piramida cu
Flori

Pe Piramidă.

La înălţime.




Lalele

La revedere în 2012!
 4 Mai. Fiind Sâmbăta Mare am gătit toată ziua, toţi trei. Mama era Marele Şef, iar noi ajutoarele. Am făcut mâncare, prăjituri şi am vopsit ouăle.

Pregătiri...

De Paşti.
5 Mai. Duminica Paştelor nu a fost o zi foarte frumoasă. A fost frig şi a ploauat mărunt. Am ieşit prin cartier şi acasă, în general, am tot mâncat.

6 Mai. Am părăsit locuinţa din Diemen şi am mers, însoţiţi de Mihai, cu trenul la Aeroportul Schiphol.

La Aeroport cu Floarea Soarelui.

Sfârşitul Vacanţei.
La ora cuvennită ne-am înbarcat şi după un zbor plăcut am aterizat la Budapesta pe Aeroportul Ferihegy. De aici ne-a luat microbusul care ne-a adus la Cluj. Am călătorit pe o zi călduroasă ca de vară. La Amsterdam parcă era toamnă târzie.

Înainte de miezul nopţii am ajuns acasă.

Acasă este primăvară.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu