vineri, septembrie 04, 2015

Nisa 2003

Oraş: Nisa
Coordonate Geografice: 43g12m11s N  07g15m57s E
Ţara: Franţa
Populaţia: 360000 locuitori
Data Sejur: 21-26 August 2003
Locuinţă: Hotel Ibis Budget Promenade des Anglais.

21 August. Am plecat dimineaţa din Dijon pe autostradă spre Lyon. Am rulat pe lângă Avignon, Aix en Provence şi începea să se simtă că am intrat într-o regiune cu climă mediteraniană, unde acum un deceniu nici măcar nu visam că o să mă aflu vreodată.

Undeva...

În Provenţa.

O parcare...

Pe Coasta de Azur.
Din peiage autoroutiere în peiage autoroutiere, care de când am ajuns pe Coasta de Azur deveneau din ce în ce mai dese, iată că intrăm în Nisa. Vedem la un moment dat, că ne aflăm tocmai pe Promenade des Anglais, strada hotelului nostru. Mergem destul de mult înainte până când bulevardul nu mai este chiar aşa de aglomerat şi găsesc un loc unde mă pot opri. Betty se duce la o doamnă să o întrebe şi aceasta îi spune că hotelul se află în celălalt capăt al bulevardului la cel puţin 6 km de unde suntem.

Ne întoarcem,  găsim hotelul, chiar vis-a-vis de Aeroport, ne cazăm şi depunem maşina în parcarea şi ea preplătită, odată cu rezervarea camerei.

În camera...

De la hotel.
Am ieşit la o plimbare pe Promenade des Anglais şi am revenit la hotel după ce s-a înserat.

22 August. Am luat micul dejun la restaurantul de vis-a-vis şi apoi ne-am echipat pentru plajă.

De la un moment dat bulevardul nostru este mărginit de o serie întreagă de plaje. De sus de pe el se vedea albastrul intens al Mediteranei. Am coborât şi noi la o plajă aleasă la întâmplare.

Spre...

Plajă.




Cu vegetaţia mediteraniană.

Înotăm.

Şi eu...

Şi Betty.

Pietriş mare pe plajă.
Totul a fost bine, cu excepţia faptului că plaja era acoperită cu un pietriş cu diametru destul de mare, care mai ales la intrarea în mare te jena la tălpi.

De la plajă am mers la cumpărături, pentru că numai mic dejunul îl aveam asigurat.

După plajă.

La hotel cu Stella


Aeroportul văzut pe fereastră.
 După masă am mai ieşit la o altă tură de plajă, după care ne-am plimbat prin zona centrală până destul de târziu.

La plimbare.




23 August. După micul dejun am mers la Aeroport, să-l aşteptăm pe Mihai care-şi va petrece weekendul la Nisa în acelaşi hotel cu noi.

După micul dejun.

Avionul companiei Jumbo Jet a sosit la timp şi l-am condus pe Mihai la hotel. După ce s-a instalat a scos maşina din parcarea hotelului şi am mers în recunoaştere pe Riviera Franceză.

Am fost în Antibes, ne-am oprit în cartierul său  Juan Des Pins, care în acelaşi timp este şi o staţiune balneară.

Am continuat drumul până la Cannes. Aici am parcurs de câteva ori Boulevard du Midi Louise Moreau, până la Palais des Festivals şi înapoi, în căutarea unui loc de parcare. După un timp norocul ne-a surâs şi am găsit unul. Am mers la o plajă, care aici era cu nisip şi cu o intrare comodă (pentru tălpi) în mare.

Cannes











Am revenit la hotel în Nisa şi ne-am pregătit pentru o ieşire la un restaurant recomandat lui Mihai de un coleg francez de serviciu, care era originar de pe Coasta de Azur. Restaurantul se găsea în comuna Valbonne, situată la 30 km de Nisa şi în interior la la vreo 15 km de mare.

Am ajuns după ce s-a înoptat. Într-o zonă a comunei, numeroase case medievale au fost restaurate şi transformate în restaurante, foarte căutate de turiştii de pe Riviera. Am luat o cină excelentă, cu mâncare specifică zonei.

Coniacul pe post de aperitiv.


A la votre!
Pe la miezul nopţii am revenit la hotel.

24 August. Am plecat de la hotel pe drumul de coastă care duce la Saint Tropez. Aproape tot drumul urmăreşte  malul mării. De obicei este foarte aglomerat, mai ales pe ultima sa porţiune, de la Saint Raphael şi până în oraşul jandarmului. Am oprit în mai multe locuri să admirăm peisajul.

Pe...

Drumul...

De...

Coastă.
Într-un final, am descoperit o plajă cu un nisp foarte fin, care exista din abundenţă. Era plaja din comuna Antheor, plină de hoteluri şi vile elegante, dar cu ţărmul în pericol de a fi erodat de mare. Am parcat maşina sub un viaduct, unde la înălţime trecea calea ferată şi am făcut baie într-o Mediterană, parcă mai caldă decât ieri şi alatăieri.

Antheor.







Trece TGV-ul pe viaduct.
În continuare am mers la Saint Raphael, unde am luat masa de prânz şi am stat la plajă până seara.

Ne-am întors la hotel şi după cină Mihai şi Betty au plecat într-o scurtă vizită la Monte Carlo.

La..

Monte Carlo.

Cazinoul.

















25 August. Este ziua lui Betty. Pe rând i-am dat cadourile.

Cadouri.


Tensiometrul.
Am plecat spre Monte Carlo, trecând printr-un peisaj de vis, în care se îmbina muntele cu marea.

Beaulieu.







Cap Ferrat.



Am trecut graniţa în Monaco şi în Monte Carlo am parcat chiar vis-a-vis de Cazino. Primele două ore erau gratuite. Ne-am plimbat prin oraş, am fost la Cafe de Paris unde am luat cafea şi îngheţată şi am intrat apoi la Casino Monte Carlo. Am lăsat aparatele de fotografiat la garderobă şi ne-am apucat de jucat. Eu mi-am rezervat pentru asta 25 de euro. Într-o perioadă am fost chiar în câştig, dar apoi, încetul cu încetul i-am pierdut pe toţi. Cam la fel s-a întâmplat şi cu Betty şi Mihai.

Monte-Carlo.









Cafe de Paris.





Ne-am plimbat din nou prin oraş şi după ce am scos maşina am trecut la volan şi cam cu 30 de km/h am parcurs o bună parte din traseul circuitului de Formula 1.

Aburul răcoritor.




Acul de păr.



A revenit Mihai la volan şi ne-am dus în Italia. La Ventimiglia am ieşit de pe autostradă şi ne-am dus pe o plajă cu piertiş unde am făcut baie.

Spre...

Autostrada de Italia.

La Ventimiglia.
Ne-am întors la Nisa pe autostradă. După masa de seară am ieşit la plimbare. Ne-am dus cu maşina, am parcat-o şi ne-am plimbat apoi pe jos.






.

La hotel am petrecut ultima noapte în Nisa.

26 August. Dimineaţă am plecat spre Amsterdam. Am oprit în câteva parcări în Franţa, ultima fiind la Thionville, unde am fost într-un supermarket şi am cumpărat în special brânzeturi franţuzeşti.

În...

Franţa.
Am trecut în Luxemburg, în Belgia şi apoi în Olanda. După lăsarea întunericului am ajuns la Amsterdam. Drumul acesta, la dus, eu l-am făcut, e drept că lejer, în două zile.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu