vineri, septembrie 18, 2015

Amsterdam 2004

Oraş: Amsterdam
Coordonate Geografice: 52g22m26s N  04g53m22s E
Ţara: Olanda
Populaţia: 750000 locuitori
Data Sejur: 6 August-31 August 2004 (cu întreruperi)
Locuinţă: Tussenmeer 359

6 August. Imediat după oprirea de la Hunxe-Est  am trecut graniţa în Olanda şi am respectat strict indicatoarele de circulaţie. Am mai făcut o oprire la Arnhem, pentru că am ajuns mai înainte decât era programat.

Am mers spre Amsterdam şi Mihai mă aştepta deja în mica parcare de lângă Hotel Bastion. De acolo am plecat cu cele două maşini spre noua lui locuinşă din cartierul Osdorp de pe strada Tussenmeer.

7 August. Fiind sâmbătă am ieşit toţi trei cu tramvaiul în Dam şi până acolo am făcut aproximativ 25 de minute. Este tramvai direct până la Central Station, care la plecare din staţia noastră este aproape gol. Ne-am plimbat prin centru şi am revenit în Osdorp pentru cumpărături. În cartier majoritatea populaţiei este de origine arabă şi au magazine unde se găsesc unele articole, mai ales alimente, (pui şi berbec) mai ieftin decât în altă parte.

Ne-am întors acasă şi am făcut mâncare, să avem pentru mai multe zile.

8 August. Am fost la plajă la Marea Nordului în staţiunea Noordwijk, care se află în Olanda de Sud, în apropierea oraşului Leida. Apa a fost destul de caldă, eu şi Mihai am putut face baie.

Noordwijk.



















9 August. Ne-am plimbat pe jos prin cartierul Osdorp, nu foarte departe de casă.

Sloterplas.







Pod peste canal.


Aranjamente florale.

Pe Tussenmeer.

Vis-a-vis...

De casă.
Spre seară am mers în Dam, unde ne-am întâlnit cu Mihai, care a fost cu bicicleta la serviciu.

În Dam.


Biserica...

De Vest

10 August.

În Apartament.



11 August. Am plecat toţi trei cu maşina lui Mihai pentru şase zile în Franţa.

Am mers pe autostradă până în Rotterdam, apoi ne-am transferat pe un drum naţional, să putem admira frumuseţile Zeelandei. Am oprit la sistemul de stăvilare care se pot închide, în cazul în care creşte nivelul Mării Nordului şi Zeelanda este în pericol de inundaţie. Este una din minunile lumii contemporane şi sigur se află pe un loc mai mic decât al şaptelea!

În Zeelanda.







Sistemul...

De stăvilare şi drumul naţional.




Stăvilarele sunt deschise.
Am traversat estuarul fluviului Escaut, pe care se află mai la est portul Anvers. Traversarea am făcut-o pe dedesubtul apei, prin tunelul de la Terneuzen. După ieşirea din tunel am trecut în Belgia.

16 August. Dimineaţa am plecat din Rennes şi am trecut prin împrejurimile oraşelor Amiens, Arras  din Franţa,  Anvers  din  Belgia  şi  Breda,  Utrecht  din  Olanda,  ajungând seara la  Amsterdam.  Am parcurs aproape 900 km.

Undeva...

În Picardia.
18 August. Ne pregătim să mergem cu avionul în Spania. Vom petrece o săptămână la Fuengirola, o staţiune maritimă aflată pe  Costa del Sol,  între  Malaga  şi  Gibraltar.

Vom merge...

La Aeroport.

25 August. Seara târziu Mihai ne-a recuperat de pe Aeroportul Schiphol,  după plăcutul sejur din Spania. Cum era ziua lui Betty, toţi trei ne-am luptat cu o sticlă de şampanie.

Şampanie...

În sănătatea...

Lui Betty.
26 August. După zilele toride din Spania, am constatat că în  Amsterdam  venise toamna. Când soarele dispărea temporar în nori, imediat se făcea frig.


În Leidseplein.

Cu...

Turnul Monetăriei...

Din...

Muntplein.

Am mai fost aici...

Dar mai lejer îmbrăcaţi.
27 August. Am avut un program gospodăresc: curăţenie şi gătit.

Plăcerea...

De a...

Aspira.

Friptura...

De miel.
Seara Mihai ne-a făcut o surpriză. Ne-a invitat la masă în restaurantul chinezesc din apropiere care se numea Canton. A comandat o Raţă Lăcuită de Beijng. Reţeta mâncării respective i-am arătat-o  într-o revistă culinară din  România,  pe la mijlocul anilor 1990. Eu aproape uitasem de ea, dar el şi-a amintit. Ansamblul mâcărilor chinezeşti scoase din acea raţă, le-am savurat şi am ajuns la concluzia că a fost excelent!

În Restaurantul Canton.

Raţa Lăcuită.




28 August. Am ieşit la cumpărături în zona cuprinsă între Koningsplein şi Leidseplein, pentru că ce voia Betty să achiziţioneze, nu prea se găsea în Osdorp.

Aici în Koningsplein...

Am băut cândva bere.
30 August. Era ultima zi de sejur în Olanda şi a trebuit neapărat să facem tradiţionala plimbare anuală. Am trecut prin Koningsplein,  Piaţa de Flori,  Muntplein,  Rembrandtplein,  Podul Albastru,  Magere Brug  şi înapoi.

Piaţa de Flori.

Rembrandtplein.

Cu statuia maestrului.

Podul Albastru.






A devenit pod pietonal.

Vedere spre Podul Albastru.






Casa înclinată.


Pe celălalt mal.


Alt pod.

Podul Albastru in fundal.
31 August. Am plecat de dimineaţă spre Regensburg.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu