marți, iulie 28, 2015

Praga 1991

Oraş: Praga
Coordonate Geografice: 50g50m00s N  14g25m00s E
Ţara: Cehoslovacia
Populaţia: 1000000 locuitori
Data sejur: 22,23 August şi 12,13 Septembrie 1991
Locuinţa: Gara Holesovice

22 August. Am plecat din Dej, 9 copii şi doi adulţi , la ora 5 dimineaţa spre Paris. În Cluj am schimbat trenul şi la ora 7 ne-am urcat în Balt-Orient-Expres.

După Ordea a urmat staţia de frontieră Episcopia Bihor. Acolo soldaţi din trupele de grăniceri au urcat în vagoane, au invitat călătorii să iasă pe culoar, după care au verificat compartimentele, ca nu cumva să fie ascunşi, pe sub bănci sau pe deasupra, pasageri clandestini. După soldaţi au venit vameşii, care şi ei au făcut controlul la paşapoatre şi la unele bagaje, prin sondaj. Timp de aproape o oră trenul a stat pe loc. Noi am fost cu toate în regulă.

Am trecut în Ungaria unde din nou ni s-a făcut control, dar numai la paşapoarte şi la biletele de călătorie. În Budapesta trenul iar a stat timp de o oră. Betty, împreună cu câţiva copii, au ieşit până în piaţa gării.

Cam la fel s-au desfăşurat şi controalele de frontieră între Ungaria şi Cehoslovacia. În gara Bratislava din nou am stat mai mult de o jumătate de oră.

Am continuat să mergem, s-a înserat între-timp şi numai la miezul nopţii am ajuns în gara Holesovice din Praga.

23 August. Gările din Praga se închid de la ora 0 şi 30 de minute, deoarece spaţiul dinprejurul lor este bântuit de hoţi şi de beţivi.

Noi am rămas în gară până dimineaţa. Pe scaunele de acolo am fost în siguranţă. Timpul a trecut destul de greu, am dormit foarte puţin şi m-am bucurat când s-a făcut ora şase.

Mihai în gară la Praga.

Am coborât la subsol unde era o staţie de metrou. Am mers toţi cu metroul până în gara principală a Pragăi, Hlavni Nadrozi. Trenul nostru de Paris pleca la ora 13. Pe rând eu şi Betty ieşeam cu câte un grup de copii în oraş, prin împrejurimi. Deşi am văzut numai o zonă restrânsă, am remarcat frumuseţea acestei vechi capitale europene.

La ora 12 trenul a fost tras la peron şi ne-am urcat în el. După ce am plecat, trenul s-a mai oprit la Pilsen, după care am părăsit teritoriul Cehoslovaciei şi am trcut în Germania.

Am făcut opriri de lungă durată în Munchen şi în Frankfurt pe Main. Noaptea am trecut graniţa în Franţa.

Vameşul francez a fost foarte drăguţ. Aflând că avem cu noi copii şi că ei dorm, a zis să nu îi trezim, să-i arătăm numai paşapoartele lor.

12 Septembrie 1991. Am plecat ieri pe la ora 10 seara din Paris şi abia azi pe la ora 17 am ajuns la Praga la gara Hlavni Nadrazi. Eram în aceeaşi formaţie ca la plecare.

Cu metroul am mers la cealaltă gară, la Holesovice. Eu, Betty şi doi copii am rămas în gară cu bagajele, ceilalţi au plecat cu metroul în centrul oraşului.

Plimbându-mă am descoperit în spatele gării un chioşc dărăpănat din care am cumpărat foarte ieftin cea mai bună bere pe care am băut-o vreodată.

Pe la ora 22 s-au întors copiii din oraş şi am petrecut o noapte pe scaune, exact ca acum trei săptămâni.

13 Septembrie. Dimineaţa am cumpărat locuri la Balt-Orient-Expres. Când a sosit trenul ne-am urcat în el, am străbătut Cehoslovacia, Ungaria şi seara după ora 21 am trecut în România tot pe la Episcopia Bihor.

Când eram pe la Aleşd am auzit nişte urale dinspre compartimentul copiilor. Acolo am văzut că apăruseră Carmen şi Elvira, două dintre mamele copiilor noştri. S-au urcat în tren la Oradea, dar greu au găsit vagonul nostru, care era ultimul, iar înaintea lui era un vagon de dormit, care era închis trecerii.

Mamele nebune ne-au adus mâncare, pentru toţi şi băutură pentru adulţi (lichior şi vişinată). Timpul a trecut de acum fulgerător şi am coborât la Cluj.

14 Septembie. Am ajuns în gara Cluj imediat după miezul nopţii şi acolo ne aşteptau mai mulţi părinţi cu maşini, care ne-au adus acasă la Dej.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu