miercuri, ianuarie 02, 2008

Garda Palatului şi Turnul Londrei

După toaleta de dimineaţă ne-am dus direct la Tesco să vedem dacă azi se va deschide sau nu. Ajungând acolo în preajma orei 8, am fost printre primii cumpărători. Cum începea să funcţioneze non-stop am cumpărat numai cele necesare micului dejun, urmând ca la întoarcere să mai cumpărăm şi altceva.

Astăzi aveam în program să vedem schimbarea gărzii la Palatul Buckingham. Ne-m dus cu metroul, am coborât la staţia potrivită şi am parcurs o bună bucată pe jos, pe un vânt destul de neprietenos. Mircea a trebuit să-şi cumpere o căciuliţă dintr-un material textil, ca să reziste vântului londonez. Aceasta l-a costat 17 £. Acasă putea cumpăra sigur, cel puţin cinci astfel de căciuli la preţul ăsta!

Spre...

Palatul...

Buckingham...

La Schimbarea...

Gărzii.

Exerciţiu de orientare.

Priveşte spre dreapta.

Căciula londoneză a Supremului.

Omnibus.
În preajma palatului nu era multă lume, am făcut poze şi am vizitat St James' Park din apropiere.












Când ne-am întors în jurul gardului palatului era deja destul de mare aglomeratie. Am ocupat şi noi un loc la gard, de unde vedeam bine curtea în care se va face schinbul gărzii şi pe măsură ce trecea timpul venea tot mai multă lume. O terasă monumentală situată vis-a vis cu palatul a început şi ea să se umplă de lume, urmând ca între spaţiul dintre stradă şi terasă să se desfăşoare defilarea gărzii care merge să preia posturile.








Bineînţeles că a venit şi poliţia, pedestră şi călare care făcea ordine şi la ora anunţată am văzut defilarea gărzii, precedată de o fanfară militară. Soldaţii nu erau îmbrăcaţi în mantale roşii cum se vedea în filme, ci în mantale cenuşii, dar toţi aveau tradiţionalele căciuli din blană de urs.












Ajunşi în interiorul palatului schimbul s-a făcut după un ceremonial care mie mi s-a părut monoton şi mărginit, exact ca un şir convergent. Am văzut în 1989 o schimbare de gardă la Kremlin, în fosta Uniune Sovietică şi aceea era mult mult mai fastuoasă, stârnea interesul privitorului şi a fost extraordinar de bine pusă la punct.

Am plecat de la palat şi într-o cafenea am băut un tradiţional ceai englezesc, cu lapte, la care eu ca un necunoscător am mai adăugat şi zahăr. Am luat metroul din Staţia Victoria şi am mers la Turnul Londrei.

Staţia Victoria.
După un stat la coada de la bilete, care era foarte stufoasă, dar se înainta repede, am luat pentru prima dată în viaţa mea bilete pentru persoane de vârstra a treia, unde am economisit trei lire. Am avut efectiv o strângere de inimă, mai ales că vânzătoarea nici nu a vrut să-mi vadă paşaportul care dovedea că am dreptul la acest privilegiu. Se vedea cu ochiul liber!

La coadă.
Am stat în fortăreaţa Turnului timp de trei ore unde memorabilă a fost vizitarea clădirii în care se află bijuteriile coroanei.

Fortăreaţa Turnului.




Un tron.

Podul Turnului.

Corbii Turnului.







Expoziţie cu istoria Regimentului Regal de Puşcaşi.

Schimbarea gărzii la Turn.



Caii unor regi englezi.



Unelte care s-au folosit.

Elisabeta I.

În Restaurantul Turnului.
Ieşind de la Turn am mers pe Tower Bridge până la mijlocul său să vedem de acolo Tamisa şi când s-a întunecat am revenit cu metroul acasă.










Patinoarul din şanţul de apărare.
De la Tesco am cumpărat mâncare pentru cină şi am luat în secret o sticlă de şampanie pe care s-o bem la hotel cu ocazia Sfântului Vasile, care a fost pe data de 1 Ianuarie. Voiam să fac asta în noaptea Anului Nou, dar atunci non-stopul nu funcţiona.

Am cinat şi am băut şampania toţi patru în camera noastră, tot în pahare de unică folosinţă, în lipsa cupelor. Şampania a fost chiar bună şi am hotărât să mai luăm şi în zilele următoare.

După ce am stabilit programul pentru a doua zi ne-am culcat, din nou mai devreme decât de obicei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu