luni, octombrie 05, 2015

Amsterdam 2017

Oraș: Amsterdam
Coordonate Geografice: 52g21m50s N  04g22m57s E
Țara: Olanda
Populația: 758000 locuitori
Data Sejur: 21 Sep-19 Oct
Locuință: Varmondstraat 196-2

21 Septembrie. Ca de obicei a sosit Adi și ne-a dus la Aeroportul din Cluj. Aici am făcut check in-ul, predarea bagajelor, controlul de frontieră și am așteptat la poarta de îmbarcare.

Mergeam cu un avion al Companiei Wizz-Air până la Eindhoven și de acolo cu un autobus la Amsterdam.

Așteptăm...

Îmbarcarea
La ora cuvenită un autobus ne-a dus la avion și ne-am instalat pe locurile noastre, comandate și plătite din timp. Am decolat și fără peripeții am ajuns la destinație, încadrându-ne în orarul de zbor.

În avion




Eindhoven este un oraș din sudul Olandei, are aproximativ 200000 de locuitori și este celebru, mai ales, prin faptul că aici a fost fondată Compania Philips.

În vecinătatea terminalului aeroportului se afla parcarea autobusului, care-i va duce pe doritorii zborului la Amsterdam. Aveam de așteptat în jur de 30 de minute.

Lângă Terminalul...

Aeroportului din Eindhoven...

În stația autobusului.
Autobusele au orarul corelat cu cel al avioanelor care aterizează, respectiv decolează din aeroport.

 Autobusul nostru ne-a dus, în mai puțin de o oră și jumătate, la Central Station (Gara Centrală) din capitala Olandei, despre care am mai scris în însemnările anterioare.

Am coborât

Central Station

Biserica Sf. Nicolae în fundal.
Nu după mult timp a sosit aici Mădălina cu fetele și urcați în tramvaiul 2 am plecat spre noua lor locuință, în care s-au mutat în vară, imediat după ce au sosit din America.

Am coborât în stația Hoofddorpplein din piața cu același nume. În urmă cu mai mult de un deceniu am mai fost pe aici și am recunoscut podul de peste canal, numit Zeilbrug care este dotat cu patru benzi de circulație și cu două linii de tramvai și se ridică la trecerea navelor. Casa lor este la mai puțin de o sută de metri de stație.

Mai greu a fost să ducem valiza la etajul al doilea, pe scara specific olandeză: îngustă, aproape verticală și foarte abruptă. Până la urmă ne-am descurcat!

Apartamentul are două nivele. La primul este bucătăria prevăzută cu un mic balcon, camera de zi, o baie de serviciu și dormitorul fetelor. La al doilea nivel sunt două dormitoare, baia principală, dotată cu cabină de duș și vană, precum și o terasă descoperită destul de mare. Între nivele este deasemenea o scară specific olandeză, dar mai scurtă decât cea de la intrare.

Mihai lipsește din Amsterdam, urmând să sosească mâine seară.

 Noi am luat masa de seară, o lasagna cu ciuperci pregătită de Mădălina pe care Adela o numește brânzania.

Cu fetele

Brânzania

După cină am despachetat și ne-am pus lucrurile în ordine. Am ocupat dormitorul nostru și mai târziu ne-am culcat.

22 Septembrie. Ne-am trezit și am ajutat fetele să se pregătească pentru școală. Programul prevede ca ele să mănânce, să se spele, inclusiv pe dinți și să se îmbrace. Dacă mai rămâne timp au un program de voie, iar la ora 7 și 55 trebuie să iasă din casă și să prindă tramvaiul 2.

Mădălina le va duce astăzi la școală, noi urmând să le ducem de luni.

După ce Mădălina a revenit acasă am ieșit toți trei să ne prezinte împrejurimile. Am fost în stația de tramvai care merge spre oraș, am văzut principalele magazine din zonă, am făcut mici cumpărături și ne-am dus apoi pe o terasă să bem câte o cafea.

Pe Zeilbrug

Pe același pod

Lebede pe canal

Alt pod ridicător pentru pietoni și bicicliști

Terasa de pe mal

Eu am luat un espresso doble iar fetele câte un espresso macchiato și am stat așa aproape o oră discutând la masa de pe malul canalului.


Acasă, Betty a gătit iar eu m-am odihnit și la ora patru am plecat toți trei după fete. Ele au program de școală de la ora 8 și 45 până la 15, după care începe, în aceiași clădire, programul after scool până cel târziu la ora 18. Acest program nu funcționează în zilele de marți și joi.

În stația de tramvai Mădălina ne-a arătat cum să încărcăm cardurile pentru transportul în comun pe care noi le vom folosi în majoritatea cazurilor numai pe tramvaiul 2.

Am mers cu tramvaiul cinci stații și am coborât în preajma lui Rijksmuseum. De aici pe o străduță aflată la 10 minute (distanță ?) se găsește școala. Am văzut cum se procedează pentru a scoate fetele și pentru că era destul de devreme și timp frumos, am mers în Piața Muzeelor la un loc de joacă.

În parc

Ramura matură


Adela...

Zburdă













Ne-am întors acasă tot cu tramvaiul 2 și imediat după ce s-a înserat a venit și Mihai cu un taxi de la aeroport.

După ce am cinat și am culcat fetele s-a produs Echinocțiul de Toamnă și astfel a început toamna astronomică.

De 11 minute suntem în toamna astronomică

Mădă in toamnă

Mihai în toamnă

Bubu în toamnă

23 Septembrie. Pe la ora 11 partea feminină a familiei lărgite s-a dus în Vondelpark (am mai scris despre el) care se află destul de aproape de casa lor.

În drum spre parc

Podul pentru pietoni și bicicliști ridicat

În parc

La un loc de joacă



24 Septembrie. Fiind o duminică frumoasă, am hotărât să mergem toată lumea în Vondelpark. Tinerii vor merge cu bicicletele iar noi, pe jos, precum în vechime apostolii.

Spre parc...

Cu bicicletele

Cățărată în copacul căzut

Clara desenează


Cu statuia...

Lui Vondel...

Patronul...

Parcului.
25 Septembrie. Am ajutat fetele să se pregătească pentru școală. Împreună cu Mădălina am ieșit la tramvai și am ajuns în mai puțin de jumătate de oră la școală.

Regulamentul de ordine interioară prevede că școala se deschide la ora 8 și jumătate în prezența unui profesor de serviciu. Acesta strânge mâna fiecărui elev și îi urează bun venit la școală.

Majoritatea părinților însoțesc elevii în clase, unde învățătoarea dă și ea mâna cu fiecare elev. Noi ne-am împărțit și le-am însoțit pe fiecare dintre fete în clasa ei.

În clasa Clarei


In clasa Adelei

Înainte de ora nouă fără un sfert părinții părăsesc clasa și apoi școala.

Betty și Mădălina s-au dus în oraș la cumpărături iar eu am luat, bineînțeles tramvaiul 2, cu care m-am întors acasă.

După masa de prânz am ieșit toți trei la terasa de la podul mic ridicător pentru câte o cafea. Fiind mai frig, chelnerul a pornit încălzitorul electric aflat deasupra mesei.

Pe terasă...

La o cafea
În jurul orei 17 eu și Betty am scos fetele de la școală și toți patru ne-am dus la locul de joacă din Piața Muzeelor.








Am sosit acasă tot cu tramvaiul.

1 Octombrie. Astăzi vom cina la restaurantul chinezesc New King, unde nu am mai fost din iarna lui 2015. Ei patru vor merge cu bicicletele, iar noi cu tramvaiul. Ne vom întâlni în Dam în fața monumentului.

Am coborât din tramvaiul 2 în stația Dam, am mers la monument și imediat au sosit și ei.

În fața monumentului

Au sosit și ei...

Cu bicicletele
Și-au parcat bicicletele în piață și ne-am dus pe jos la restaurant, traversând Cartierul Roșu.

După o scurtă așteptare am fost invitați la o masă și Mădălina a comandat mâncarea, foarte bine gătită, pe bază de carne de pui și de porc, precum și legume și orez. Ne-am străduit să conzumăm tot ce am comandat, ajutați și de ceaiul de iasomie (care stimulează digestia), dar nu am reușit asta în totalitate.

Fetele la New King



Cu o bere chinezească












Localul este plin

A sosit mâncarea

Nu știu cum se cheamă



 Foarte sătui am părăsit restaurantul și încet ne-am îndreptat spre Dam. Am mâncat și în alte restaurante chinezești din Europa și America, dar la New King a fost cea mai bună mâncare!

Ieșirea din restaurant



Atențiune, iese Bibi!
O lebădă pe un canal

Din Dam ne-am îndreptat spre casă, fiecare cu mijlocul lui de transport.

2 Octombrie. Mihai a dus fetele la școală cu bicicletele, iar noi am plecat pe la prânz în Piața de Flori să cumpărăm bulbi de lalele.

În Piața...

De Flori



Cu Turnul Monetăriei

Pe bulevard




După ce am făcut cumpărăturile am văzut că mai există mica cafenea, Studio 2, unde am fost destul de des acum doi ani și jumătate, așa că ne-am dus acolo să ne bem cafeaua și evident berea.

La cafeneaua...

Studio 2
Fără să ne grăbim am revenit acasă, evident că tot cu tramvaiul 2.

3 Octombrie. Fiind marți am scos fetele de la școală la ora trei. Am venit acolo toți patru. Mihai și Mădă au rămas la o scurtă ședință cu părinții, iar noi și fetele am mers la locul de joacă din Piața Muzeelor.

Programul de marți după masă este destul de complicat. Clara are un cerc de robotică, destul de departe de școală, care începe la ora patru și un sfert. Între orele cinci jumate și șase fără un sfert părinții asistă la raportul pe care-l dau copiii, referitor la ce au lucrat la cerc, după care este dusă acasă. Adela este liberă, iar Mădălina are de la șase un curs de olandeză.

După ședința cu părinții Mihai și Mădă au venit la locul de joacă. Mihai împreună cu Clara au plecat cu bicicletele la cerc. Mădălina a mers într-o cafenea unde se va întâlni cu Mihai după ce o lasă pe Clara. Eu cu Betty și cu Adela ne ducem acasă cu tramvaiul. Mihai mă va anunța telefonic unde să-i întâlnesc ca să mergem împreună la cercul Clarei.

După apelul telefonic am luat tramvaiul și am coborât la intersecția dintre Leidsestraat cu Prinsengracht unde i-am întâlnit. Am mers toți trei pe Prinsengracht spre cercul Clarei.

Zona aceasta îmi era foarte cunoscută, pentru că noi am locuit în 2001 în apropiere, tocmai pe Canalul Prințului.

În dreptul numărului 198, unde se află Cafe De Eland, o luăm la stânga pe strada Elandsgracht, spre locația cu cercul Clarei. Eu va trebui s-o duc la cerc pe Clara marțea viitoare, pentru că ei doi vor fi în Portugalia. Mădă ne-a părăsit, mergând de aici la cursul de olandeză.

Am participat împreună cu Mihai la raportul copiilor. Clara a explicat, în engleză, cum a montat ea un dispozitiv cu ajutorul căruia se va transporta o clădire, cu mai multe etaje, dintr-un loc în altul. Clădirea era reprezentată printr-o cutie mare de carton în formă de prismă triunghiulară.

Clara prezentând raportul.




Când s-a terminat ședința de cerc Mihai și Clara s-au dus acasă cu bicicletele iar eu am mers pe jos până în Leidsestraat de unde am luat tramvaiul (evident că  tramvaiul 2).

4 Octombrie. Mihai a plecat în Portugalia la o întâlnire cu alți colegi din domeniu. Duminică, la sfârșitul întâlnirii va pleca acolo și Mădălina și vor petrece o vacanță de o săptămână, în cea mai vestică țară a Europei Continentale. Noi vom rămâne în Amsterdam împreună cu fetele, care-și vor continua programul lor obișnuit.

Mădă le-a dus pe fete la școală. Învățătoarea Clarei a propus elevilor să vină costumați în eroul unei povestiri citite de ei. Clara s-a costumat în Moana, prințesa polineziană din cartea cu același nume, după care s-a făcut și un desen animat.

Moana

7 Octombrie. Fiind sâmbătă și o zi foarte ploioasă ne-am sculat mai târziu, imediat după ora nouă. La propunerea Mădălinei am luat micul dejun în vecinătate, lângă Zeilbrug, la  Bagels & Beans.

Micul dejun

Ceai de mentă proaspătă

Clara puțin supărată



Sandwich




Sătulă, Adela s-a moleșit
8 Octombrie. Mădălina a plecat la Aeroportul Schiphol pentru a merge în Portugalia.

9 Octombrie. Am trezit fetele, le-am dat să mănânce, le-am dus la spălat, inclusiv pe dinți, le-am ajutat să se îmbrace și toți patru ne-am dus la tramvai. Am ajuns la școală cu un sfert de ceas înainte ca aceasta să se deschidă. Ne-am plimbat atunci prin împrejurimi și apoi le-am însoțit în clase.

De la școală am mers la cumpărături, am făcut mâncare și pe o ploaie fină ne-am dus pe la ora cinci după ele. Nefiind timp frumos n-am mai fost la terenul de joacă.

10 Octombrie. Programul până la ora trei a fost identic cu cel de ieri. Fiind însă marți am scos fetele de la școală la terminarea cursurilor.

Betty și Adela au mers acasă cu tramvaiul.

Și eu cu Clara am luat tramvaiul, dar în sens contrar, până la Prinsengracht. De acolo am mers de-a lungul canalului până la intrarea pe Elandsgracht. Aceasta este o stradă lată. Între trotuare se află câte o bandă de circulație pe sens și un spațiu pietonal destul de lat, prevăzut din loc în loc cu bănci. Pe o astfel de bancă Clara a luat o gustare, după care ne-am plimbat și ne-am făcut poze unul celuilalt, dintre care unele panoramice.

Gustarea

Pe Elandsgracht



Panoramică făcută de Clara



Două Clare
Imediat după ora patru am dus-o pe Clara la cerc și eu m-am plimbat pe stradă. După trei minute a început o ploaie și m-am refugiat pe terasa cafenelei Eetcafe De Jordaan.

M-am așezat strategic la o masă, de unde aveam vedere asupra unei mari părți a trotuarului și am comandat un espresso doble și o bere. Sorbind alternativ, câte puțin, din fiecare am admirat forfota olandezilor cărora nu le păsa câtuși de puțin de ploaie.

Pe terasă

La ora cinci și jumătate  am fost alături de ceilalți aparținători, la raportul final al copiilor, despre lucrările efectuate la cerc.

Am plecat, pe când se întuneca, spre Leidsestraat, de unde am luat tramvaiul 2 spre casă.

Bibi și Adela ne-au așteptat cu masa pusă și am mâncat cu toții, mai ales Clara, care a avut o zi foarte lungă și de bună seamă grea.

11, 12,13 Octombrie. În săptămâna rămasă după o scurtă practică, toți patru am obținut abilitatea de a ne încadra în timp, cu programul fetelor, atât cel din școală cât și cel din afara ei.

Bicicleta școlii

Panoramă: înainte de școală Clara citește.

Adela pozează.
După ce veneau de la școală, fetele își făceau temele date de Mădălina înainte de plecare. Bibi le verifica și ele primeau câte un număr de steluțe, în funcție de cantitatea și calitatea temei efectuate. Ambițioase, amândouă au luat punctajul maxim.

14 Octombrie. Fiind sâmbătă și fiind timp frumos am ieșit pe jos într-un Vondelpark supraaglomerat. Erau părinți cu copii, pietoni și bicicliști, oameni singuri și familii întregi care-și plimbau câinii, cu și fără lesă.  A fost însă frumos și foarte plăcut!

În Vondelpark.

Clara.

Adela cățărată în copacul ei.
15 Octombrie. Spre seară Mihai și Mădălina au sosit din aeroport după vacanța din Portugalia. Noi am ținut zilnic legătura cu ei, prin Face Time și am știut că sejurul lor acolo a fost unul de vis. Au văzut lucruri foarte frumoase și în același timp s-au delectat cu arta culinară a lusitanilor, care pentru ei a fost ceva deosebit.

16 Octombrie. Mihai s-a dus cu fetele la școală cu bicicletele, iar pentru Mădălina a fost prima zi de serviciu, după ce au revenit în Olanda.

Clara ia micul dejun împreună cu ursulețul
Noi doi am ieșit înainte de prânz la circuitul anual, care are punct extrem Podul Slab (Magere Brug).

Ne-am dus cu tramvaiul 2 până în Koningsplein, am traversat Piața de Flori și pe jos am mers până în Rembrandtplein.

Ca și întotdeauna am admirat statuia marelui maestru, precum și personajele Rondului de Noapte.

Cu statuia și personajele




Am stat destul de mult timp pe o bancă de piatră și nu ne-am mai săturat privind. Am trecut apoi pe lângă hotelul unde am locuit acum mai bine de doi ani, în plin centrul Amsterdamului.

O intrare a hotelului






Foarte aproape de hotel este Podul Albastru, unul din obiectivele turului nostru anual.

Pe Podul Albastru.


Cu Opera Națională (Stop Opera)

Magere Brug (Podul Slab) în fundal.

Stop Opera



Am parcurs perimetrul cuprins între cele două poduri și malurile Amstelului, trecând pe lângă impunătoarele case care, majoritatea, datează din secolul al XVII-lea.


Casă din sec al XVII-lea

Ponton la Amstel



Magere Brug



Ambarcațiuni pe Amstel



Casa înclinată

Care arată la fel...

Ca și în anii trecuți




Celălalt capăt al Podului Slab


Podul Albastru...

Privit din...

Alt unghi.
Am revenit în Rembrandtplein, acum mai plină de turiști și ne-am îndreptat spre Turnul Monetăriei.

Turnul Monetăriei (Munttoren)
Am intrat în Piața de Flori și am ocupat o masă la terasa de la Studio 2. Aici Betty și-a băut espresso macchiato și eu heinekenul.

Din nou la Studio 2.


Case peste Singelgracht.
Ieșind din Piața de Flori am ajuns în Koningsplein de unde am luat tramvaiul 2 spre casă.

Spre seară urmează să mergem cu toții la New King să sărbătorim prima zi de serviciu a Mădălinei.

Mihai a plecat cu bicicleta după fete și toți urmează să ne întâlnim în Dam, ca și data trecută, în fața monumentului.

Ajunși în piață am văzut că aceasta era plină de tot felul de obiecte menite să stoarcă banii părinților spre satisfacerea plăcerilor copiilor. Era o roată mare, care ducea în sus vreo 40 de cabine și din fiecare, ocupanții puteau vedea  Amsterdamul  de la mare înălțime, mult mai mare decât a caselor din jur. Era un carusel care se învârtea ca pe un filet și ajungea mai sus decât turnul  Bisericii Noi (Nieuwe Kerk) de alături. Existau multe mecanisme, zic eu, de tortură. Dacă m-aș fi urcat în ele, precis aș fi amețit și aș fi vomat absolut tot ce aveam în mine.

În fața monumentului ne-am întâlnit numai cu Mădălina. Mihai și fetele erau în roată, roată asemănătoare, dar nu la fel de celebră ca cele de la Londra sau de la Viena.

Roata

Roata și caruselele

Monumentul Național...

Și Hotelul Krasnapolsky.


Detaliu.
După ce au coborât am mers din nou pe jos, prin Cartierul Roșu, la restaurantul chinezesc. La fel ca și data trecută mâncarea a fost foarte bună, pentru toți, dar și foarte multă, mai ales pentru noi, cei mai către vârsta a treia.

Ajunși acasă am culcat rapid fetele, pentru că mâine e zi de școală și nu o zi oricare, ci ziua de marți.

18 Octombrie. A fost o zi rezervată ultimelor cumpărături și apoi împachetatului.

Am luat din nou tramvaiul 2 și am coborât la stația Dam. Din piață am am intrat pe Kalverstraat, strada comercială a capitalei olandeze și am însoțit-o pe Betty într-o mulțime de magazine. Nu numai că am însoțit-o, dar i-am oferit și o serie de sfaturi utile, de care ea a ținut cont. Cam atunci când răbdarea mea se apropia de final, am reușit să facem cumpărăturile în întregime. Cred că trecuseră două ore și ajunseserăm în celălalt capăt al străzii, aproape de Turnul Monetăriei.

Am pătruns prin mulțimea de turiști în Piața de Flori și am găsit o masă liberă pe terasa de la Studio 2. I-am dat un telefon la Mihai și a zis că vrea să facă o pauză și o să vină cu bicicleta la noi.

La Studio 2


A sosit...

Comanda

Și Mihai



Fiind ultima seară din sejur, Mihai a propus să mergem la un restaurant. Betty a cerut să fie din nou New King. Vom proceda aproximativ ca alaltăieri.

Acasă am început împachetarea stăpâniți de frica că valiza o să depășească greutatea admisă.

Din cauza unei măsele, care de câteva zile mă cam împiedeca să mănânc, eu nu am mai mers la restaurantul chinezesc. Au fost numai ei cinci și au zis că a fost bine.

Am lăsat afară din valize, numai lucrurile de care aveam nevoie la dormit.

19 Octombrie. Am asistat la pregătirea fetelor pentru școală și ne-am luat rămas bun de la ele și de la Mădălina, atunci când au plecat. Adela, în special, regreta foarte mult plecarea lui Bibi.

Am definitivat împachetarea în prezența unui meșter, trimis de proprietar, să repare o galerie în dormitorul fetelor.

Pe la ora zece s-a întors Mihai și imediat după aceasta, ne- am îndreptat toți trei spre Central Station, care este și punctul terminus al tramvaiului 2.

S-a văzut în acest jurnal, că tramvaiul 2 a fost un personaj principal al șederii noastre la Amsterdam.

Foarte aproape de stația tramvaiului se afla și stația autobusului care ne va duce la aeroport. Când acesta a sosit, i-am prezentat șoferului scanarea biletului, după care ni s-a permis să ne punem valiza în portbagaj.

Ne-am luat rămas bun de la Mihai și am urcat, ocupând locuri în față.

După circa o oră și jumătate eram la Aeroportul din Eindhoven și mai aveam două ore până la decolare.

În aeroport

Sudoku



Check in-ul îl aveam făcut online, dar aici, în premieră, am făcut predarea automată a bagajului de cală.

Am luat o cafea și un pepsi, după care ne-am dus la poarta de îmbarcare.

Se comandă cafeaua


Ne-am îmbarcat, am decolat și am zburat conform programului.

În avion

Tot Sudoku



Am aterizat la timp și în condiții excelente pe  Aeroportul din Cluj.

 Autobusele ne-au dus la controlul de frontieră, ne-am ridicat bagajul, de îndată ce a venit și am ieșit la Sosiri. Aici ne aștepta Adi care ne-a dus la Dej.

20 Octombrie. În Dej era o toamnă călduță.

Acasă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu